Bevers tussen de beuken

Regelmatig benaderen kennissen me met vragen in de trant van: ik heb nu toch iets gezien… Gevolgd door een hoogst originele beschrijving, en dan natuurlijk de onvermijdelijke vraag: wat is het?
Zo ook vorige week. Een vriendin had opvallende vraatsporen gezien aan dikke beuken. Onderaan de stam waren rondom flinke oppervlaktes bast weg geknaagd, tot op ruim een halve meter hoogte. Zou dit van een bever kunnen zijn, was de voorzichtige suggestie.

Beuk
Goede vraag, wat zou het anders kunnen zijn?
Maar tegelijkertijd realiseerde ik me dat ik tussen die duizenden door bever aangepakte wilgen, populieren, essen en kersen nog nooit een beuk had ontdekt. Immers beuken groeien niet in uiterwaard of broekbos –  het voorkeursbiotoop van de bever.

Nog een of twee nachtjes werken, dan is deze dikke populier in de Millingerwaard geveld. Dikke beuken in Duno worden tot nog toe niet omgeknaagt, alleen van bast ontdaan.

Daarbij is beukenhout ook nog eens keihard. Trouwens, dit Veluwse bos met slechts een streepje water is toch allesbehalve een beverbiotoop? Er zat niet anders op: ik moest het met eigen ogen zien.

Paarden?
Een dag later speurde ik als een rechercheur op plaats delict. Ik had de aangevreten beuken, precies op de overgang van stuwwal naar uiterwaard, al snel gevonden. Het bleek nog gekker dan ik dacht. Zelfs de wortelaanzet was door ‘de grote knager van bast ontdaan. Het leek verdacht veel op het werk van de IJslandse paarden die vijftien kilometer oostelijker in het nationaal park Veluwezoom zeer effectief beuken strippen. Maar hier, op de steile zuidhelling van het Veluwemassief bij Doorwerth, lopen geen paarden…

Door bever ‘behandelde’ tak. (Duno, Veluwe). De lichte kleur van het hout betekent dat de bast zeer recent gestript is.

Ik zocht verder. Eindelijk vond ik wat dunnere bomen –  beuk, es en eik –  die op karakteristieke beverwijze waren doorgeknaagd. En in het water dreven de bekende bevertakken: in hanteerbare lengte geknipt –  de tandafdrukken waren duidelijk te zien. Het ontbaste hout blonk wit in de zon; werk van de laatste weken, schat ik.

Beheerder

Toevallig kwam de beheerder van het Geldersch Landschap langs. Hij ziet de bevers regelmatig; ze zijn met z’n tweeën. Sinds begin dit jaar zitten ze hier in Duno langs de Fonteinallee, tussen Kasteel Doorwerth en de stuw. Mooie beesten, vindt hij. Al maakt hij zich wel zorgen over de veiligheid van de mensen op de weg. Want die geringde beuken gaan het vast niet overleven. Hij heeft geen probleem met dode bomen, wel met vallende takken en stammen.

Vers knaagwerk van bever in de Millingerwaard. De grote voortanden van de bever snijden door het zachte wilgen- en populierenhout alsof het boter is. Bij beuk lukt dat niet.

Mijn eerste bevers op Veluwe
Ik realiseer me dat dit de eerste keer is dat ik op de Veluwe beversporen zie. Dat is toch even wennen. Blijkbaar gaat het zo goed met de bevers dat ze genoodzaakt zijn ook marginaal biotoop te koloniseren, zoals deze Veluwse bosrand met veel beuken maar weinig ander voedsel. Volgens schattingen leven er in Nederland nu 2000 á 3000 bevers.
En dan te bedenken dat ik vijfentwintig jaar geleden met collega’s vanuit de voormalige DDR de eerste bevers naar Oost-Nederland haalde. Zo snel kan het gaan.

3 gedachten over “Bevers tussen de beuken”

 1. Gisteren prachtig gewandeld over en rond de Duno.
  Aan de voet vlakbij kasteel Doorwerth, overal aangevreten beuken en ook afgeknaagde takken. We waren verbaasd, en dachten ook gelijk aan bevers. Thuis gezocht en dit gevonden, dank voor alle info!
  Riet en Bert van Aalderen, Veenendaal.

  1. Beste Riet en Bert,
   leuk om jullie reactie op mijn beververhaal te horen. Zo weet ik tenminste voor wie ik schrijf!

   Mochten jullie in de toekomst in de natuur nog eens iets ‘vreemds’ tegenkomen, denk dan aan mij – vragen staat vrij.

   vriendelijke groet,
   Hans van den Bos

 2. Hallo Hans, vandaag gewandeld in Doorwerth met een vriendin. Zij was al onder de indruk vd Beversporen op de Fonteinallee en ik was nieuwsgierig geworden. Erg indrukwekkend en bijzonder om te zien. We vroegen ons af hoeveel bevers hier leven en waar de burcht zou zijn…. Even googlen en dit artikel gevonden: . 2 bevers en de burcht tussen Rijn en kasteel ligt. Bedankt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.