Hedwige – van bieten en populieren naar getijdengebied

Goed nieuws voor de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen. De Raad van State besloot gisteren dat de landbouwpolder definitief moet worden teruggeven aan de natuur. Met het verleggen van de dijken wordt het wetland langs de Westerschelde uitgebreid met 295 hectare. Eindelijk kan begonnen worden aan het inrichtingsplan dat al jaren klaar ligt.

Natuurlijk, het is zuur voor de eigenaar en het handjevol bewoners. Maar de natuur vaart er wel bij. Want ondanks de mooie verhalen van fans, zo fraai is de polder niet. Het afgelegen gebied, op de grens tussen Bergen op Zoom en de kerncentrale van Doel, is pas recent ingepolderd (in 1907). En dat is te zien: grootschalig, planmatig en rechtlijnig. Dat in deze landbouwpolder aan natuur en landschap weinig valt te beleven heb ik vaker met eigen ogen kunnen zien. Het mooiste vond ik nog de polopaarden van de poldereigenaar. Voor de rest was het armoede troef.

Verdronken land van Saeftinghe
Verdronken land van Saeftinghe

Nee, klim dan eens de dijk op en kijk uit over het slikken- en schorrengebied van de buren. Let op de kluten, grutto’s, en zilverplevieren die in de kreken hun voedsel zoeken. Hoor de wulpen en ganzen. En zie de uitgestrekte vlaktes lamsoor en zeekraal – planten die perfect zijn aangepast aan het brakke water waarin ze tweemaal per 25 uur worden ondergedompeld. Het verschil tussen eb en vloed is hier ronduit spectaculair: 5 meter.

Het buitendijks gelegen Verdronken land van Saeftinghe laat zien hoe de Hedwigepolder kan worden. Dit natuurgebied geldt als een van de topnatuurgebieden van Nederland en zelfs Europa. Het is een van de weinige overgebleven estuaria, een getijdengebied op de overgang van zee en rivier. Een heel bijzonder milieu met vele aan de extreme omstandigheden aangepaste planten en dieren. Eigenlijk oer-Nederlands, maar door dijken, havens, fabrieken en sluizen bijna overal verdwenen. Vandaar dat Europa dit gebied nu beschermt, (Natura2000 – Westerschelde & Saeftinghe).

Veel Zeeuwen huilen nu krokodillentranen. Hadden ze maar niet op CDA en VVD moeten vertrouwen, die meenden onder Europese afspraken uit te kunnen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.