Met 130 naar de klimaattop

Terwijl ik ’s nachts onder een dun dekbedje in mijn zweet lig te baden hebben “we” opnieuw een weerrecord gebroken, lees ik de volgende ochtend in Trouw. Ik was er al bang voor. De nacht was nauwelijks koeler dan de dag. En overdag ís het al zo idioot warm.

Het regent deze eerste 10 dagen van november records in De Bilt. Meteoroloog Van Oldenborgh van de KNMI noemt een maximumtemperatuur van 6 graden normaal. Daar zitten we nu dik 8 graden overheen. De temperatuursverhoging wijt hij vooral aan de warme lucht die vanuit de Azoren deze kant op stroomt; deze natuurlijke schommeling levert 6 graden verhoging op. Maar de resterende 2 graden verhoging komt toch echt door de opwarming van de aarde. Zoveel warmer is het de afgelopen eeuw in Nederland (in november) geworden. Volgens deze deskundige gaat die opwarming van de aarde nog wel even door…

Van zo’n bericht krijg ik het nog heter. Het angstzweet staat op mijn voorhoofd. Waar moet dat naar toe? Als het zo doorgaat vieren we over een poosje Kerstmis in korte broek en T-shirt, in de tuin bij de barbecue… Waar moet ík naar toe? Toch maar een huisje kopen in Lapland?

Gelukkig is het nog nét niet te laat.
Als alle regeringsleiders de ernst van de dreigende klimaatramp erkennen en met stevige ingrepen de negatieve trend van opwarming ombuigen, kan de opwarming tot enkele graden blijven beperkt.
Toevallig is dit precies de inzet van de internationale klimaattop, later deze maand in Parijs. Het gaat daarbij vooral om het terugdringen van het broeikaseffect.

In aanloop tot deze top zou je mogen verwachten dat onze regering de bewoners van Nederland voorbereidt op mogelijk ingrijpende maatregelen. Dit om ons mooie kwetsbare landje veilig en leefbaar te houden. Ik zou ook verwachten dat de regering visie en lef toont en zelf het goede voorbeeld geeft.

Er ligt extra verantwoordelijkheid op de schouders van de overheid. Want het bedrog van Volkswagen, met de sjoemelsoftware in miljoenen auto’s, laat zien dat we van het bedrijfsleven in dit opzicht niets hoeven te verwachten. Integendeel.

En wat doet de Nederlandse regering? Onze lieftallige minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu kondigt aan dat we op nóg meer wegen 130 kilometer per uur mogen rijden.

Leven wij echt op dezelfde planeet?

Een gedachte over “Met 130 naar de klimaattop”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.