Renners

Rennende wilde dieren kunnen mij zeer bekoren. De aanblik van een haas die als een pijl uit de boog door het weiland schiet, de ree die met sierlijke bogen over het duin stuitert, de zware wisenten die rakelings langs de boomstammen door het bos denderen, of de giraffen die op hun stelten als in slow motion over de savanne zweven. Het is pure schoonheid waarmee de dieren hun kracht, souplesse en doelgerichtheid bij het rennen demonstreren.

Het zoogdier mens is al zo ver gedegenereerd dat de meesten individuen niet eens meer kúnnen rennen. Van de dapperen die het op zondagochtend proberen komt het merendeel niet verder dan hijgerig hobbelen. Niet om aan te zien.

Enkele dagen geleden deed de vrouwelijke wereldtop wielrennen mijn woonplaats aan, als onderdeel van de Boels Ladies Tour. Het internationale gezelschap (18 ploegen uit 11 landen) kwam naar Arnhem voor de proloog, een tijdrit van 3,3 kilometer over de Rijnkade en door de binnenstad.

Annemiek van Vleuten, Wereldkampioen tijdrijden 2017

Natuurlijk liet ik me deze buitenkans niet ontnemen. Zoals ik dat als wildspotter gewend ben begluurde ik de snelle dames door mijn telelens. Ze waren zo snel dat mijn camera moeite had om ze bij te benen. Wat ik in mijn zoeker zag had verrassend veel gelijkenis met wat ik vaak in de natuur bewonderd had: de diepe concentratie, de focus van de predator op zijn prooi (de motorrijder vóór), de krachtsexplosie die resulteerde in snel pompende benen onder een bewegingloos bovenlichaam, de efficiëntie waarmee het hele lijf werd ingezet om een topsnelheid te realiseren. Het leek bijna gemakkelijk, al spraken de soms verbeten koppen een andere taal.   

Anna van der Breggen, Olympisch kampioen (wegwedstrijd 2016, Rio)

Het gaf me een kick om de prachtige atleten vlak voor mijn neus in actie te zien. Met een gemiddelde snelheid van bijna 45 kilometer per uur raasden ze langs me heen, over trillende klinkers en door scherpe bochten. Met overmacht won wereldkampioen tijdrijden van 2017 Annemiek van Vleuten. Mogelijk herinnert u zich deze renner nog van de Olympische Spelen in Rio (2016): zij was tijdens de wegwedstrijd met grote voorsprong op weg naar de overwinning totdat zij tijdens de afdaling slipte en keihard tegen de wegrand knalde. Anna van der Bruggen won toen; vandaag werd zij tweede.  

Wat prachtig om op eigen kracht, slechts geholpen door een licht fietsje, zo’n prestatie te kunnen leveren. Ja, dit was werkelijk wild wat ik hier aanschouwde.

Een gedachte over “Renners”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.