Ganzenkroket

Je hebt ze de afgelopen maand vast wel gezien: grote groepen ganzen die samenschoolden op kortgegraasd grasland, vlakbij water. Een gezellig tafereel – maar niet iedereen is blij. Boeren zien het gras liever in de koeienmaag verdwijnen. En beheerders van natuurterreinen zitten niet te wachten op al die ganzenpoep in hun schone water of botanische waardevolle schraalland. Excessen zij er ook: bijna-aanvaringen met vliegtuigen; opdringerige ganzen die in parken mensen verjagen.

Het zijn er vaak ook wel érg veel. De tijd dat ganzen hier uitsluitend ’s winters verbleven ligt ver achter ons. Bij duizenden broeden ze in ons land en ons hoogproductieve grasland staat garant voor hoge reproductie. De grote jonge families zie je juist nu, na de broedtijd, samenklonteren op plekken waar de dieren zich veilig voelen. Ze zijn namelijk in rui en kunnen tijdelijk niet vliegen.

Niet toevallig is dit ook de tijd waarin daadkrachtige bestuurders besluiten dat er ingegrepen moet worden. Immers vleugellamme beestjes zijn gemakkelijker te vangen. Veel publiciteit kreeg de ganzenvanger bij Schiphol, die de dieren vergast. Hier in Gelderland was er veel consternatie toen de provincie een nekbreekapparaat wilde inzetten. Dit speciaal voor dit doel ontwikkelde apparaat zou zeer efficiënt zijn om grote aantallen dieren te vangen en snel op een nette manier aan hun eind te brengen.

De provincie deed wat al te geheimzinnig over deze machine. Terecht of onterecht – ik weet het niet. Door alle commotie ging het feest toch niet door. Beestjes doden ligt gevoelig, al helemaal als dit machinaal gebeurt.

Wat ik hiervan vind? Ik kan me heel goed voorstellen dat er situaties zijn dat je wat moet doen.  Een machine die snel, efficiënt en ‘diervriendelijk’ kan doden (het staat er wat lullig, maar je snapt wel wat ik bedoel), verkies ik dit boven de jager met hond, die maanden nodig heeft om enkele tientallen ganzen uit de lucht te knallen.
Ik ben wel een groot voorstander dat we wat nuttigs doen met dat lekkere ganzenvlees. Wat is er tegen ganzenkroket?
Ik zal het Natuurmonumenten eens voorstellen.

3 gedachten over “Ganzenkroket”

  1. Wij zijn voor. Wanneer kunnen we komen proeven? McGoose, Ganzenburger, met of zonder kaas, Goosfingers, Ganzenkluifjes. Wat dacht je van alle fijne dekbedden voor de komende strenge winter (al moet ik er nu even niet aan denken) En waarom niet weer de ganzenverenpen in het basisonderwijs invoeren? Schijnt dat je er netjes van gaat schrijven. Alles beter dan veel te veel levende ganzen in ons Nederlandse landschap. Wat zeg ik, ze leven hier om de hoek, voor je het weet is de opruk richting onze voortuin een feit.

  2. Ben al lang op zoek naar een winkel waar ganzevlees verkocht wordt, nogal moeilijk te vinden, vreemd genoeg. Misschien online?
    Wel heb ik een broodje gans gegeten bij “de keuken van het ongewenste dier”, te vinden op het festival Hoogte 80.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.