update slakkenoorlog

Hier een terugmelding van het front. Aan allen die met ons meeleven, hoe wij ‘s nachts wakker gehouden worden door synchroon raspende naaktslaktandjes, klinkend vanuit voor- en achtertuin.
In mijn vorige bericht over onze oorlog met deze glibberige veelvraat beschreef ik dat vrouwlief was overgegaan tot het vangen. De afgelopen maand leegde zij liefdevol talrijke emmers met levende inhoud in het sappig begroeide spoorwegtalud.

Ik kan niet zeggen dat het een succes was, want de emigratie van ruim 1000 diertjes is de tuin niet aan te zien. Nog steeds is het daar ’s ochtends een drukte van belang. Aan de andere kant: wat zou er gebeurd zijn zonder deze actie? Dan kropen de slakken misschien wel rond ons bed!

In elk geval vrouwlief vond het tijd voor meer effectieve alternatieven. Ook biologisch, dat spreekt. Een behulpzaam nichtje uit Vlaanderen gaf een veelbelovende tip. Sinds gisteren vangen we dus met  Leffe, een badje Leffe Bruin om precies te zijn. Deze geïntegreerde bestrijding – want we vangen ook nog steeds  gewoon ‘droog’ – lijkt te werken: de emmer vanmorgen was driedubbel zo gevuld.

Dat de bierval diervriendelijk is, durf ik niet te zeggen: veel beweging was er niet in de emmer. De dieren waren naast zwaar gedrogeerd, mogelijk al verzopen…
Maar dat mag de pret niet drukken. Vrouwlief stapt weer vrolijk door de tuin.
Dat zal niet alleen door de trappistennevel zijn.

3 gedachten over “update slakkenoorlog”

  1. Bedankt nichtje uit Vlaanderen. Neef Bas vindt het vast niet erg dat ik 1 van z’n Rochefort 8’tjes eens uit probeer op ons behuisde variant….! Wordt vervolgd….

  2. Wij hebben nog maar 1 huisjesslak gezien op ons tuinpad, en hebben ook geen bier verzuipbad!
    Volgens Kees is de eenvoudige oplossing de tuin minder vochtig/donker maken , dus weg met de bomen bij jullie!

    1. Weg bomen, dag struiken en hoge planten. In theorie zit daar wel wat in. In een zonnig rotstuintje voelen slakken zich vast niet erg op hun gemak. Probleem is wel dat tussen al dat steen en die kale muren wij ons ook niet erg thuis meer zullen voelen.
      Ik zal jullie advies toch eens met vrouwlief bespreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.