Oerbos in Arnhem

Net terug uit het buitenland hoor ik van mijn buren dat Arnhem een oerbos rijker is geworden. Van verbazing val ik bijna van mijn vakantiefiets. Je moet weten: ik ben een groot bosliefhebber (what’s in a name…) en oerwouden zijn mijn ideaal. Maar een oerbos uit de arme Veluwse grond trekken in minder dan een maand, dat is toch wel erg gortig! Snel naar mijn computer om het nieuwsbericht te checken.

Het staat er inderdaad. Gemeente Arnhem heeft besloten om in een deel van het gemeentelijk bosgebied niet meer in te grijpen, maar de natuur daar haar gang te laten gaan. Het gaat om 80 hectare op de Waterberg, tussen Burgers’ Zoo en de A50.

Dat is geweldig nieuws. Want bossen waar de mens met zijn tengelsOerbos De Waterberg, Arnhem vanaf blijft, leveren de meest interessante en spannende natuur op. In dit soort natuurbossen gedijen veel karakteristieke bosplanten en bosdieren, véél meer dan in het normale beheerde bos – dat weet ik van de vele (vrijwel) ongerepte natuurbossen die ik in het buitenland bezocht.

Alleen, na stoppen van het actieve beheer duurt het nog wel een poosje voordat de bezoeker van dit bos het oerwoudgevoel krijgt. Bomen hebben tijd nodig om uit te groeien, te sterven en om te vallen, zich te verjongen. En de bijzondere planten en -beestjes hebben tijd nodig om ziOerbos De Waterberg, Arnhemch te vestigen.

Op de Waterberg zal dat, schat ik, toch minstens 1 – 3 eeuwen duren. Pas dan ziet het bos er wild en weelderig uit. (Al is er nu ook al zat te beleven: zie foto’s hiernaast).

Ik stel voor dat we deze zomer allemaal even naar dit oerbos in wording gaan kijken, en vervolgens honderd jaar niet terugkomen. En dus ook niet klagen dat het allemaal zo langzaam gaat.

Wat we op de Waterberg over ruim een eeuw kunnen verwachten? Eerbiedwaardige dikke bomen, maar ook plekken met veel jong spul, dat letterlijk is komen aanwaaien. Het oerbos in wording zal er ruig uitzien, door talrijke staande en liggende dode bomen en open plekken met veel kruiden. De plantenkenner ontdekt er talrijke mossen en paddenstoelen die in het omringende ‘normale’ bos ontbreken. De vogelaar spot opvallend veel spechten en andere vogels die broeden in boomholtes. Het aantal soorten (de biodiversiteit) zal nog verder toenemen. Steeds meer kleine beestjes als insecten, spinnen en kevertjes zullen dit oerbos weten te vinden – vooral de specialisten die leven van of in dood hout.

2 gedachten over “Oerbos in Arnhem”

    1. Het jonge oerbos dat we over een eeuw zullen aantreffen zal ons zeker verrassen. Zo is het – door de klimaatverandering – moeilijk te voorspellen welke boomsoorten dan zullen domineren. Misschien zijn zomereik en Douglasspar vrijwel verdwenen en is hun plaats ingenomen door esdoorn en Amerikaanse eik. En wie weet wat voor exotische vlinders er rondfladderen…
      Nieuwsgierig als ik ben zou ik graag met je in de tijdmachine stappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.