Lantaarnpalen en sjoemelsoftware

Onze wijk heeft een primeur: de eerste fijnstofvangende lantaarnpaal van Nederland. Hoera, hoera, hoera!

Wat fijnstof is?
Het is de verzamelnaam voor deeltjes die zó klein en licht zijn dat ze zweven in de lucht. Fijnstof kan van natuurlijke oorsprong zijn, zoals pollenkorrels, sporen van schimmels, woestijnzand en vulkaanas. Maar in onze hoogontwikkelde samenleving komt het vaker van de mens: van auto’s, fabrieken, bioindustrie en energiecentrales.

Hoe kleiner de deeltjes, hoe verder ze in onze longen doordringen
Fijnstof is gevaarlijk, want de minieme deeltjes tasten onze longen aan. Hoe fijner de stof, hoe dieper ze in het longweefsel doordringen. Vandaar dat ontwikkelde landen er steeds meer aan doen om het fijnstofgehalte in de lucht terug te dringen. Door vervuilende industrieën te dwingen filtersystemen te gebruiken, door kolencentrales te sluiten, door (oude) auto’s uit binnensteden te weren. Vooral dieselmotoren zijn berucht om hun royale productie van fijnstof (roet) en hun effect op de volksgezondheid.

Intensieve veehouderij en verkeer
In Nederland zijn verkeer en intensieve veehouderij de grootste producenten van fijnstof – nog meer dan de industrie. Volgens het RIVM neemt de concentratie van fijnstof van jaar tot jaar langzaam af. Goed nieuws dus. Maar concentratiegebieden van bioindustrie en binnensteden met veel verkeer zijn nog steeds probleemgebieden.

En zo zijn we weer terug bij mijn wijk. Want ondanks de vele bossen, parken en uiterwaarden in en rond onze stad, zijn er plekken met gevaarlijke hoge fijnstofgehalten: woonwijken direct langs drukke verkeerswegen. En daar moet deze dikbuikige lantaarnpaal iets aan gaan doen. Echter alleen is maar alleen, daarom volgen er binnenkort nog vier van deze fijnstofvangers.

Fijnstofvanger
De cilinder bevat metalen platen die door een elektrische spanning fijnstof aantrekken en afvangen. Dit zou de lucht in de directe omgeving moeten verbeteren. Ik zou het graag geloven, maar kan me nauwelijks voorstellen dat de vijf installaties de kwaliteit van de lucht rond mijn huis – op vijfhonderd meter afstand – merkbaar verbeteren.

Maar goed, het is lovenswaardig dat de gemeente met deze nieuwe techniek experimenteert. Het eerste jaar wordt het project van alle kanten met metingen gevolgd. Wie weet levert het wat op en worden de fijnstofvangers in de toekomst een vertrouwd element in onze straten.

Tenslotte, of we nu fijnstof afvangen of niet, laten we vooral ook inzetten op het voorkómen ervan: door het terugdringen van oude walmende auto’s (en nieuwe met sjoemelsoftware), houtkachels, kolencentrales. En als jullie met mij ook wat minder vlees eten zal dat ook voor schonere lucht zorgen. Alvast bedankt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.