Groenste kabinet ooit verschiet van kleur

In een winterweek waarin dagelijks warmterecords werden verpulverd kocht minister Wopke Hoekstra namens de Nederlandse regering voor 744 miljoen euro aandelen Air France – KLM.
De glunderende CDA- en VVD-jongens en meisjes op het Binnenhof zijn er nog trots op ook.

Vandaag, 27 februari, is het al de 5e dag op rij met ongewoon hoge temperatuur: 19,5 C

Wij belastingbetalers investeren daarmee – ongevraagd –  een fors bedrag in een ouderwets bedrijf in een weinig frisse sector. En dat in een tijd waarin we alle zeilen moeten bijzetten om onze klimaatdoelen te halen. Terwijl zo duidelijk is dat we van de luchtvaart nog meer ellende kunnen verwachten. Want duurzaam vliegen gaat de komende 25 jaar zeker niet lukken. Wellicht blijft het altijd een illusie.

Om de toename van broeikasgassen van al dat gevlieg enigszins te beperken kan een verstandige overheid niet anders doen dan met wetten, regels en hoge tarieven het aantal vluchten en vliegkilometers proberen te beperken. Logische consequenties zijn daarnaast: vliegbewegingen op Schiphol niet uitbreiden, laat staan openen van vakantiehub Airport Lelystad.

Kunnen wij van deze regering nog verwachten dat zij –  met in hun vestzak het aandelenpakket Air Franc –  het aantal luchtvaartreizigers van en naar Nederland serieus gaat beperken? Kunnen wij dit kabinet nog wel vertrouwen dat ze land en bevolking beschermt tegen de ongewenste effecten van de klimaatverandering die zich steeds duidelijker openbaren? Is het raar dat ik van de Nederlandse regering meer visie en leiding verwacht?

Wat hadden ze mooie dingen kunnen doen met die honderden miljoenen: woningen isoleren, wijken van het aardgas afhalen, windmolens bouwen… Het is pervers dat juist de fractievoorzitters van CDA (Buma) en VVD (Dijkhoff) zich regelmatig negatief uitlaten over het klimaatakkoord, zogenaamd uit bezorgdheid dat het de gewone mensen in het land teveel op kosten jaagt. En vervolgens trekken zij wel miljoenen uit voor een sterk vervuilend bedrijf… Wie is hier gek?

Vliegen zou zo goed zijn voor onze nationale economie…

Schiphol en KLM zijn ongelofelijk belangrijk voor de economie in ons land, betoogde Wopke Hoekstra. Tja, die smoes hoor ik vaak. Echter het is nauwelijks met fatsoenlijk onderzoek bewezen. Dat is ook lastig. Maar ik weet zeker dat die idioot goedkope vluchten ook veel toeristen brengen die ons meer kosten dan ze opleveren: bijvoorbeeld die Britse vrijgezellengroepen die een lang weekend in Amsterdam komen slikken, blowen, zuiper, snuiven, hoerenlopen en B&B’s onderkotsen. En al die Nederlanders die voor stedentripjes en korte vakanties het land uitvluchten, wat dragen zij bij aan onze nationale economie – zou het niet veel meer opleveren als zij in een huisje op Vlieland zouden logeren, of een hotel in Limburg?

Binnenkort zijn er weer verkiezingen: je keus bepalen is zelden zo gemakkelijk geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.