40.000 klimaatdrammers

Vandaag is het zover, de dag van de grote Klimaatmars. De afgelopen weken heb ik posters geplakt, flyers uitgedeeld en e-mails verstuurd om mensen te verleiden óók in beweging te komen voor het klimaat. Om samen op 10 maart in Amsterdam de regering te laten zien dat wij ons grote zorgen maken over de klimaatverandering. Om politici aan te sporen dat ze haast maken met effectief klimaatbeleid. Dat zij maatregelen nemen die de aarde leefbaar houden. Een veilige toekomst voor onszelf en onze kinderen, daar kan je toch niet tegen zijn? Is dit drammen?

Bakken water
Als lokale luchtwachter ben ik het aan mijn stand verplicht mee te marcheren. Slechter weer voor een demonstratie kan het niet zijn. Met bakken valt het water uit de loodgrijze hemel. Vroeg in de middag loop ik met een groepje soortgenoten in het nog rustige Amsterdam. Hier zijn het de toeristen die domineren. Verbaast kijken ze naar onze spandoek en onmodieuze regenoutfit (die al gauw onvoldoende blijkt). Waar blijven ze toch, die andere demonstranten?

Om hoek nadert de doffe, trage slag van een grote trom. Het kan niet missen, daar marcheren anderhalfhonderd Groningers voorbij: een dodenmars. Later spotten we ook een groep Friesen en allerlei ongeregeld spul. Nu mijn zoekbeeld van de klimaatdemonstrant aan schepte wint, zie ik er meer en meer. Het is de stevige tred, de gerichte blik, het degelijke schoeisel en de regenbroek die hen verraadt.

Bonte parade
Dichter bij de Dam zie ik steeds meer vlaggen, borden en spandoeken tussen de paraplu’s verschijnen. Het is een grote, bonte parade, met hier en daar nog een verdwaalde toerist. Ondanks het kloteweer hoor ik weinig geklaag. Zelfs de talrijke kinderen die met hun ouders op zijn komen dagen nemen het noodweer voor lief. Ze lijken te beseffen dat ze vandaag iets bijzonders ervaren. Voor velen zal het de eerste demonstratie zijn.

Bezorgdheid over klimaat
Terwijl de Dam langzaam volstroomt, proberen op het podium meer en minder bekende sprekers ons geestelijk op te warmen. Helaas verwaait veel stemgeluid en mijn blik reikt niet verder dan het eerste spandoek. Een oudere poolonderzoeker vertelt dat hij aan het begin van zijn loopbaan mensen waarschuwde dat hun kleinkinderen wel eens last zouden kunnen krijgen van het veranderende klimaat; de laatste jaren voelt hijzélf de effecten. Ondertussen maak ik contact met mijn buren, ze komen overal vandaan, jong en oud, dik en dun. Wat ons bindt is bezorgdheid over het klimaat. Ondanks de serieuze aanleiding is de sfeer vrolijk en relaxed. Het voelt als een warm bad – net als het water in mijn schoenen. De spreekstalmeester roept dat er 30.000 mensen zijn geteld. Een Nijmeegse klimaatonderzoeker illustreert aan de hand van koraal dat het wel degelijk verschil maakt of we de temperatuurstijging beperken tot 1,5 dan wel 2 graden Celsius.

Mensenstroom
Maar hoe boeiend het ook is, ik heb het koud en wil eindelijk eens lopen. Gelukkig wil de politie ook dat we starten, want de Dam stroomt over. Het valt niet mee om ons met de grote spandoek tussen de kruisende mensenstromen te manoeuvreren. Eindelijk lopen we op het Rokin, waar alle neuzen dezelfde kant op draaien. Hier gaan we in een brede, bonte golf. We zingen, roepen, maken lol, vergeten bijna de kou en nattigheid. Op de hoge bruggen in de Vijzelstraat kan ik ver voor en achter me kijken, maar een begin of eind van de stoet is niet te zien.

Pas bij het Museumplein krijg ik overzicht. We zijn met 40.000, hoor ik. Allemaal beschaafde, aardige mensen die méér willen doen om het klimaat en onze mooie aardkloot te redden. Nu de regering nog.

2 gedachten over “40.000 klimaatdrammers”

  1. Goed zo broertje, je bent prima bezig geweest met ons voortbestaan! Je ziet er wel heel super sexy uit met dat schattige mutsje op. Fijn dat er zoveel meelopers waren!

  2. Tja, koud en nat was het zeker. Geheel verkleumd en doorweekt terug naar Arnhem, maar in de trein was het warm, alleen al door al die andere klimaatdemonstranten.

    Tot mijn grote verbazing is Klaas Dijkhof ineens een Klimaatdrammer, willen Rutte en Wiebes de financiële lasten van klimaatmaatregelen eerlijker verdelen en willen ze een CO2-heffing. En nu maar hopen dat dit niet zo’n: Iedereen krijgt €1.000,00 verkiezingsbelofte van Rutte en de zijnen is om een meerderheid in de Eerste Kamer te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.