Smulbos

Smulbos, ook wel voedselbos genoemd,  is tegenwoordig hartstikke in. Het is kleinschalig, recreatief aantrekkelijk en bezit een hoge biodiversiteit. Anders dan de naam doet vermoeden is het een landbouwsysteem dat met bos weinig te maken heeft. De structuur heeft nog het meeste weg van een verwilderde boomgaard, met naast fruitbomen ook vele eetbare struiken en kruiden, en niet te vergeten notenbomen.
Omdat het beheer op ecologische basis plaatsvindt –  dus zonder gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen, en de boer nauwelijks machines inzet –  is deze manier van voedselproductie uiterst duurzaam.

Het mooiste voorbeeld van voedselbos dat ik ken is Ketelbroek, in Groesbeek. De eigenaar, Wouter van Eck, noemt zich een luie boer. Want nu de jaren van inrichten  (op een voormalige maïsakker) en planten achter hem liggen, hoeft hij behalve oogsten niet veel meer te doen. Door zijn goede contacten met topkoks die zijn bijzondere producten graag afnemen levert het hem een goed inkomen op..

Veluwe
Dat ook een gewoon Veluws bos smulbare producten voortbrengt wist u natuurlijk al. Denk aan ree, wild zwijn, edelhert, tamme kastanje, braam, framboos en blauwe bosbes. En niet te vergeten de voor niet-Veluwenaren minder bekende rode vossebes –  waar ikzelf dol op ben.

Vanmorgen liep ik tijdens een boswandeling pardoes een prachtige eetbare paddenstoel tegen het lijf. Het was de bij kenners zeer geliefde boleet eekhoorntjesbrood. Wat doe je dan? Gisteren op de marktkraam zag ik ze nog liggen, voor vier euro per ons. Nog nooit verzamelde ik een paddenstoel uit een Nederlands bos voor consumptie . Maar ik eet wel graag pado’s uit de winkel…

Om een lang verhaal kort te maken: ik heb de paddenstoel zorgvuldig geoogst, zodat het ondergrondse mycelium onbeschadigd achterblijft en nog vele vruchtlichamen kan produceren. Het kolossale ding weegt maar liefst 567 gram.
Uit de keuken bereiken mij ongewone geuren. En nu maar hopen dat mijn determinatie klopt…
(Als dit mijn laatste blog blijkt, bent u alvast geïnformeerd.)

3 gedachten over “Smulbos”

 1. Beste Hans,
  Hans eet smakelijk, maar toch!
  Volgens mij is het plukken van paddenstoelen in Nederland bij wet verboden en dat geldt dus ook voor eekhoorntjesbrood en cantharel. Maak dus a.u.b. geen reclame voor het plukken ervan want in een mum van tijd komen onze Duitse buren ze ook weer plukken met als argument: ” De Nederlanders doen het ook ”
  Er zijn dit jaar zeer veel soorten paddenstoelen te bewonderen en laten we ervan genieten. Heel veel groeten, Eisso (ooit opgeleid als fytopatholoog)

  1. Beste Eisso,
   Je hebt wel een punt. Wildplukken is feitelijk volgens de wet niet toegestaan. Maar toevallig weet ik dat de eigenaar van dit bosterrein, Staatsbosbeheer, kleinschalig verzamelen voor eigen gebruik gedoogt.
   Er zijn inderdaad vele argumenten te noemen waarom het toch de voorkeur heeft om geen paddo’s uit de natuur te oogsten (het is voedsel voor bosdieren, het kan biotoop zijn voor insecten, laat anderen er ook van genieten etc.). Daar ben ik zeker gevoelig voor. Niet voor niets heb ik tot nog toe een halve eeuw weerstand kunnen bieden aan al dit lekkers.

   Voor negatieve voorbeeldwerking van mijn bericht ben ik niet bang, daarvoor is mijn leeskring toch echt te exclusief. Bovendien, waar moet die nieuwsgierig lekkerbek gaan zoeken?
   Heel veel groeten Eisso, Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.