Atalanta, een lichtgewicht wereldreiziger

De afgelopen septembermaand heb je ze vast wel gezien, atalanta’s. Op zonnige dagen kon je de grote oranje-zwartgekleurde vlinder overal aantreffen, zeker in de buurt van bloemen. Ik zag vele exemplaren in mijn stadstuin, vooral op de bloeiende klimop. Waarschijnlijk waren de atalanta’s onderweg, naar Zuid-Europa, en benutten zij mijn tuintje om uit te rusten en letterlijk bij te tanken.

Waarom trekt de atalanta?
Het is moeilijk voor te stellen dat dit fragiele diertje duizenden kilometers vliegt tussen zomer- en winterverblijf. Toch doet de atalanta dat. Waarom? In de zomer kan de vlinder in onze omgeving veel gemakkelijker overleven en een nieuwe generatie voortbrengen dan in het droge Zuid-Europa. ’s Winters is het leven in het zuiden juist weer aangenamer.

Hoe weet een atalanta zijn overwinteringsgebied te vinden?
Over vlindertrek is nog verbazingwekkend weinig bekend. Het blijkt een lastige diergroep om te onderzoeken: vlinders zijn klein, kwetsbaar en leven maar kort. Onderzoekers hebben sterke aanwijzingen dat ze zich tijdens de trek oriënteren op de stand van de zon. En dat temperatuur en daglengte het moment van vertrek bepalen.

Dankzij gevoelige radar weten we ook dat trekvlinders gunstige windstromen opzoeken. Met de wind in de rug leggen ze grote afstanden af, vaak op grote hoogte (honderden meters tot meer dan een kilometer). Dat dit niet altijd goed uitpakt blijkt uit waarnemingen van vlinders midden boven de Atlantische Oceaan.

Als komend voorjaar atalanta’s je tuin je weer hebben gevonden, kan je je afvragen: zijn ze zo slim of is het dom geluk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.