Dilemma: voeren of niet?

In deze winter die maar geen winter wil worden discussiëren vogelvrienden weer over de zin en onzin van het voeren van vogels.
Tegenstanders van voeren zeggen: zeker in deze kwakkelwinter hebben vogels die extra voedingsstoffen helemaal niet nodig.
Stoppen dus.
Voorstanders echter beweren dat vogels het tegenwoordig zó moeilijk hebben, dat we ze met voer moeten helpen om te overleven – niet alleen ’s winters, maar gedurende het hele jaar.

Wat ik ervan vind?
Mijn gezonde verstand zegt: blijf dicht bij de natuur en ga terughoudend om met voer. Vogels hebben het miljoenen jaren kunnen redden zonder vetbollen, vogelpindakaas en Premium zonnebloempitten.
In plaats van ze te voeden vanuit potjes en zakjes is het zinvoller de ‘natuurlijke’ leefomgeving van de vogels te verbeteren. Als je een tuin hebt – mooi – zorg dan voor veel variatie in groen: voor besdragers en planten met veel zaden, voor scharrelhoekjes, voor muren met kamperfoelie en klimop (goed voor insecten, bessen én nestplaatsen).

Veel mogelijkheden liggen op straat: bij boomspiegels, overhoekjes of de grote oppervlakte die nu door trottoirs en parkeerplaatsen wordt opgeslokt. Wees burgerlijk ongehoorzaam en maak tuintjes van die kale boomspiegels: plant en zaai. Geen boomspiegel? Licht gewoon wat tegels uit het trottoir. En stap met je buren naar de gemeente en eis meer bomen en struiken in de wijk. Oké, dat kost meer moeite dan een snoertje pinda’s ophangen, maar het effect is vele malen groter.

In de koudste maanden van het jaar lijkt me er weinig op tegen wanneer je dieren met pinda’s of vetbol wat helpt. Het is erg leuk om op deze manier de vogels eens van wat dichterbij te zien. De vogelvrienden die er voor pleiten om het hele jaar te voeren vertrouw ik niet. Zij laten zich wat erg makkelijk voor het karretje van de vogelvoerindustrie spannen. Daarbij, we zitten toch niet te wachten op obese vogeltjes?

Waarmee je vogels ook kunt helpen: zorg dat je kat niet buiten komt, of beter nog: ruim het roofdier op. Dat voorkomt veel stress (en dus energieverlies) en vogellijkjes.

Een inspirerend voorbeeld van hoe het vooral niet moet zag ik onlangs: in een volledig met grindtegels en beton overwoekerde tuin stond heel eenzaam een vogelvoerplank. (helaas geen camera bij me)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.